Ksenija

Živim u urbanoj sredini, na sreću ima dosta prirode. Kad sam otišla u mirovinu otkrila sam digitalni fotoaparat i kako je divno da mogu slikati prirodu. Na žalost već sam jedan fotić istrošila i nadam se da ću nekako doči do drugog. Ovaj sam blog otvorila da podijelim slike sa vama i isto tako neka svoja razmišljanja. Ono šta je lijepo meni ne mora biti vama pa možete biti i strogi u kritici. Ovo što sam slikala nije profi a nisam ni ja.

29 srpnja 2006

D R A G O LJ U B

Dragoljub, meni lijepo ime a i cvijet pokazuje nesebično svoju ljepotu. Biljka skromnih potreba
U 17. stoljeću je dovezen iz Južne Amerike u Evropu. Cvate tijekom ljeta i jeseni.
Čim minu ljetne vrućine, kapucinka, odnosno dragoljub, lat. Tropaeolum majus, jednogodišnja puzavica podrijetlom s hladnih planinskih visoravni što se protežu od Meksika do središnje Argentine i Čilea, nakon kratka ljetnog zastoja opet živne i počne obilno cvasti. Ako u jesen bude lijepo vrijeme, cvatnja se produlji sve do prvih jesenskih mrazova. Svijetlozeleni okrugli ili bubrežasti listovi s valovitim rubom, promjera 5-12 cm, na dugačkim su peteljkama.
Posadite ga kao pokrivača tla najbolje na mjesto gdje su vam rasli tulipani da pokrije suhe stabljike od ostatka tulipana a ujedno će dragoljub imati lagani potporanj da se drži dalje od zemlje. Možda niste znali ta je biljka jestiva i ljekovita a kažu ako je jedete na salatu potpomaže libido. A šta ćeš više od jedne tako skromne biljke. Cvate tijekom ljeta i jeseni. Ima oštar i ugodan miris i okus, a njegov sok je pogodan za vitaminske kure. Dodatak je juhama s krumpirom, salatama i varivima. Pupoljke u Njemačkoj ulažu u ocat i upotrebljavaju kao začin. Pridaje mu se antibiotsko djelovanje.

28 srpnja 2006

P O D A R A K
Tradescantia x andersoniana 'Osprey'
Ovaj cvijetić sam otkrila skoro pa u travi. Tako je sitan, a takav sklad boja. Gledajući ovaj cvijetak pomislila sam. Pa on mi zapravo kazuje kako da uskladim boje kod odijevanja. Želite se odjenuti i ako izaberete ove boje zajedno, sigurno nečete pogriješiti. Zašto ne bi bila bluza kao sredina cvijeta. Suknja kao latice a ogrlica poput prašnika. Može i neki drugi redosljed. Moje je mišljenje da treba samo slijediti prirodu u svim segmentima života i nećete pogriješiti.
Ovo je moj ljubimac.

23 srpnja 2006

Č U V A R K U Ć A

– latinski naziv sempervivum tectorum

Zanimljiv je narodni naziv po kojem se vidi za šta im je sve služio, pa tako su ga zvali, divlje smilje, gromovna trava, pazikuća, uhovnik, uvara. Sva narodna imena ove biljke vezana su za život i zdravlje: uzludobar, ozluživ, podsiluživ, vazdaživ Sjećam se da je moja mama jednom čovjeku izliječila kroničnu upalu uha kapajući mu sok od te biljke. Pamtim da sam ga viđala kod tete koja je živjela na selu i držala ga na krovu svinjca da bi joj bio uvijek dostupan.
. Narodna poslovica kaže da je čuvarkuća bolja na kući nego dva psa pred kućom. Zanimljivo je i to da su smatrali da čuva od udara groma i ja im vjerujem. Visi mi na prozoru i vjerujte mi na riječ još mi nije udario grom. (Ha, ha, ha. ) Kažu da se nije dobro zareći, nadam se da se nisam. Kad me boli uho ja si nakapam njegovog soka i bol prođe. Dobro ga je ponekad pojesti zdravlja radi. Čuvarkuća sadrži: jabučnu i mravlju kiselinu, soli, vosak, sluz, šećer, gumu i mineralne sastojke. Kad sam saznala šta sve sadrži razmišljam da ga i pojedem samo me smeta u sadržaju sluz. Još nešto važno meni je divan ukras, a kad odem i na mjesec dana ne moram se brinuti tko će ga zalijevati, ja ga nikad ne zalijevam. Zar nije divan, ništa ne traži a puno daje.




Dragi moji prijatelji, hvala na strpljenju i na svkoj posjeti mog bloga

Ksenija

11 srpnja 2006

08 srpnja 2006


B U M B A R

Mojim mladim susjedima je godišnjica braka, razmišljala sam da im kupim nešto. Ma ne, odlučila sam. Napravit ču im tortu, imam cvijeća u vrtu i riješila sam veliki problem a i majstori su završili sa izmjenom radijatora tako sam i ja završila sve poslove jedne Pepeljuge . Stavila sam mlijeko da zakuha kako bi napravila kremu. Tko je kuhao mlijeko zna da ono voli iskipiti pa sam ja odlučila da dežuram. Zagledala sam se kroz prozor i na betoniranom djelu ugledala nešto kao naslikani cvijet, pa to su mi ostavili svoju umjetnost majstori koji su varili cijev. Pa to leti bumbar!!! Nedavno sam ćitala da mi uvozimo bumbare. Brzo fotič u ruke, pa gdje su ključevi? Izletila sam bez krila, bome i bez Red Bulla. Slikala sam ga u gladioli i morala slijediti do djeteline, pa tako sve dalje dok ga nisam izgubila. A kad sam već vani naišla sam do ljiljana koji je viši od mene i tako sam se zaigrala. Kad sam sa fotičem zaboravim na vrijeme. A mlijeko? Pečeno i to reš da reš, crno. Ribam ja i sve si mislim dali se isplatilo truda. PA ZNATE VI KAKO IZGLEDA BUMBAR. Ali ovaj je sigurno uvozni.











Umjetnost varioca

06 srpnja 2006

S LJ E Z
E, to je već nešto drugo. Potpuna suprotnost od crnog sljeza. On je visok prekrasno građen.U svakom vrtu ističe svoju eleganciju. Ima velike cvjetove koji cvatu od dole prema gore. Isto je ljekovit pogotovo njegov korijen.
U narodu ga zovu: ajbiš, veliki sljez, bili sliz, dobri slez, šljez, šljezovina, pitomi sljez, trandovilje, trandofil. On je gospodin prema crnom sljezu. Da sjetila sam se da sam gledala kako u nekim filmovima na šibe natiču sljezove kolačiće i peku nad vatrom. Znam da je sljez bezukusan i jako slinav pa bi ja ipak na šibi imala kobasicu.


S LJ E Z crni

Narodni naziv: guščje cvijeće, divlji papel, divlji slezenovac, divlji šljez, planinski sliz, slizovača, ćureća trava. Još jedna biljka koja je ljekovita. Vozila sam se danas malo vam grada, procvao je crni sljez. Ima ga uz cestu po jarcima, nekako mi djeluje kao da je izopćen iz društva cvijeća. Ima tako lijepe plave oči koje vas gledaju sa prašnog puta. Skitnica uz putove i autoceste vjerojatno voli prolazno društvo.



04 srpnja 2006


J U K A
Indijanci je zovu drvo života. Zimzelena je biljka koja endemski raste u SAD, Meksiku i na Karipskim otocima Juka spada u porodicu ljiljana a Indijanci je smatraju najljepšom pustinjskom biljkom i već je stoljećima štuju. Zbog njezine velike iscjeliteljske moći nazivaju je drvom života .Ako želite osjetiti miris cvijeta koji je oblikovan kao piramida od prekrasnih zvončića, morate to učiniti noću jer ona mami svojom ljepotom i mirisom u toploj ljetnoj noći. Njoj se ne morate pokloniti da bi je pomirisali bit će u visini vašeg nosa. Juka je itekako zaslužila dubok poklon radi svoje ljekovitosti a to smo naučili od indijanaca. Indijanci su juku mljeli u brašno i pekli kolače. Iz korijena su cijedili sok, pripravljali sapun za pranje tijela. Rabili su ju za poboljšanje zgrušavanja krvi pri ranjavanju. Ljećili su reumatske i kožne bolesti, izlječenje čireva, bubuljica, upale i kao sredstvo za jačanje . Tajna je vjerojatno u tome što ta biljka opstaje i u izuzetno nepovoljnim klimatskim uvjetima noću podnosi, hladnoću i mraz, sredinom dana nemilosrdne vrućine. Otporna je i na jake orkanske oluje i potpunu sušu koja može potrajati mjesecima. Ekstrakt juke sadrži brojne enzime, saponin, klorofil, antioksidanse i neke druge tvari.

Izaći ču noćas u šetnju do juke, pomirisati njene zvončiće i možda mi pomogne da prebolim ovu grdu virozu.


01 srpnja 2006

G L A D I O L A
Došao je dugo očekivani dan. Bilo je borbe, palo je dosta života. Ne volim biti takva, nisu mi dali izbor. Posadila sam gladiole, anemone i dalije. Dalija je pružila listić nisam ga uspjela ni vidjeti , već ga nije bilo. Anemona je napravila pupoljak i njega su uništili da ga nisam ni vidjela. Gladiola je pružila svoj mač i bilo je u redu neko vrijeme dok nisu postali čipkasti. Recite vi meni kakva je to čipkasti mač. (Gladius znači mač ) Stavila sam svom neprijatelju sol da ga udobrovoljim da mi ne pojede sve, neka malo ostavi, ali ne. Dala sam im pivu da se pomirimo. Pili su oni pivu , izgleda da im je pasala poslije jela. Bila sam ljuta , van iz moga vrta ! Nisu me slušali, A čuju li puževi ? Bio je pun mjesec, nekako mirna noć a ja nemirna i ljuta. Uzela sam oružje. Navukla rukavice i kanticu u ruke pa ih sačekala na izlasku.
Bilo ih je pedeset i sedam. Dragi moji ja vas selim. Tu imate isto svašta za papati , Koliko ja znam u vašem prirodnom okruženju nema kultiviranih biljaka i želim vam dug i sretan život. Iz te borbe sam izašla kao da sam pobjedila a i posljedice su bile grozne ispikali su me komarci da sam se četiri dana grebla. Zato su se oni vratili za jedan dan i onako gladni napravili veliku štetu i bez soli i pive. To kako sam se ih riješila je jako tužno i nebi o tome. Anemone su uspjele pokazat svoje cvijetče, procvale su dalije osim jedne još je mala, uspjet če i ona. A gladiole vidite i sami kako su lijepe