Ksenija

Živim u urbanoj sredini, na sreću ima dosta prirode. Kad sam otišla u mirovinu otkrila sam digitalni fotoaparat i kako je divno da mogu slikati prirodu. Na žalost već sam jedan fotić istrošila i nadam se da ću nekako doči do drugog. Ovaj sam blog otvorila da podijelim slike sa vama i isto tako neka svoja razmišljanja. Ono šta je lijepo meni ne mora biti vama pa možete biti i strogi u kritici. Ovo što sam slikala nije profi a nisam ni ja.

28 rujna 2006

ZVJEZDAN

U vrtu cvijeta zadnja obilna hrana Zvjezdan cvijet koji hrani pčelice i neke druge životinjice koje se hrane nektarom i imaju potrebu za peludnom prašinom. Drugi naziv je Aster carysanthemum i znači cvijet sunca. Imala sam sreću da mu je u posjet došao prelijepi leptir i da sam ga uspjela slikati. Sjećam se da sam sva drhtala od sreće da ču slikati leptira na lijepom zvjezdanu. Bojala sam se da neće slika uspjeti ali kako vidite uspjela je barem za moje kriterije. Zvijezde na nebu a ovo su zvijezde u mom vrtu.

Ako vam netko pokloni buket zvjezdana govori vam o nježnosti u ljubavi

23 rujna 2006

D I V I Z M A

Zovu je još i kraljevska svijeća

Šetajući jednog dana svojim vrtom (čitaj rajem) ugledala sam velike listove do same zemlje poslagane u krug . čudom sam se čudila , pa kakva je to biljka sa listovima koji zauzimaju oko pola metra u krug ? Pustila sam da raste pa da vidimo šta će to narasti. Pojavilo se još takvih krugova. Moje strpljenje je bilo nagrađeno kad je iz sredine narasla stabljika visoka oko jedan metar uspravna i pokrivena gustim vunastim dlakama. Onda su se pojavili žuti cvjetići u klasu. Sad kad sam imala sliku saznala sam da se zove divizma a neki je zovu, divlji tabak, svećnik, vučji rep i zovu je još i kraljevska svijeća.A najbolje od svega ta vitka i visoka ljepotica je ljekovita. Beru se cvijetovi i lišče u vrijeme cvatnje. izvanredno je sredstvo za mazanje bolesnih očiju i za masažu kod reume i kostobolje. Ulje od divizme priprema se tako da se boca napuni do polovice sitno isjeckanim listovima divizme, prelije se čistim maslinovim uljem, začepi vatom i ostavi na suncu 40 dana..

Kako je lijepo kad ti ptičica donese na dar takav poklon.



21 rujna 2006

Dočekalo me iznenađenje u vrtu, zbunjeni jaglac. Procvao je, ali jako neobično pa makar je to kultiviran jaglac. Preko svojeg lišća osjetio je velike vrućine pa nagli pad temperature sa kišom i ako se sjećate negdje je pao i snijeg, mislim da je to bilo na Zavižanu. Porasle su temperature padala je kiša pa je njemu to značilo proljeće i procvao je. Pogledajte taj cvjetić kao da je periskop koji traži proljeće i ispituje zar sam se ja to zabunio. Zapravo i on je dokaz da je došlo do globalnog zatopljenja. Osjećam se tako nemoćno jer tu ne mogu ništa. Da je krivac grupa ljudi čovječanstvo bi poduzelo korake da to spriječi. Krivo je čovječanstvo pa tko bi onda trebao da poduzme nešto?

Čovjek je sebi najveći neprijatelj.

Posljednje tri godine najtoplije od 19. stoljeća

Zbog globalnog zatopljivanja izumiru žabe, leopard, guske

Antarktika se topi brže nego što se mislilo

Opasno klimatsko zagrijavanje za 21 godinu?

Otopio se vrh Mount Everesta zbog globalnog zatopljivanja?

Osim što uništava okoliš, globalno zatopljenje i direktno uništava naše zdravlje.

Nagle promjene temperature, ili ekstremno visoke ili niske temperature kobno utječu na zdravlje

19 rujna 2006

Dunja mirisna



















Sazrele su dunje mirisne i nemogu odoljeti da ne ponovim napis o njima, molim da mi ne zanjerite na reprizi.

U mom raju sazrele su dunje mirisne. Stabalce dunje nije veliko pa me začuđuje veličina samog ploda. Kako to grane mogu izdržati?. Stavila sam sliku kako berem dunju zato jer je danas rijetkost moći ubrati dunju i vidjeti drvo dunje. Slika cvijeta dominira blogom da ga malo bolje upoznate. Ne pišem to zato da bi vas nešto naučila o cvijetu, jer kad sam ga malo pažljivije gledala upoznala sam u pravom smislu kako je cvijet dunje lijep. Pa pouka bi bila, sve na svijetu treba pažljivo pogledati da bi vidjeli ljepotu. Sjećam se da je moja baka dunje stavljala u sobu na ormar i tako unosila miris jeseni. Što kažete kada ste zadnji puta probali pekmez od dunje ? Kad stavljate dunje na ormar ne brišite njihovu patinu pa če dulje mirisati kaže Svantevid.Hvala na savjetu.(njegov link je na mom blogu)



14 rujna 2006

KAKTUS SAGUARO------ Slika je skinuta sa interneta

Saguaro koji živi više od 150 godina može dostići visinu od 6 metara i težiti do osam tona. On predstavlja centar života u pustinji, jer njegovi cvjetovi i plodovi predstavljaju izvor nektara za različite ptice.
Kaktusi imaju sposobnost pohranjivanja zaliha vode u listovima i zadebljanim dijelovima stabljike, pa mogu uspješno preživjeti duga sušna razdoblja u pustinjama i ostalim suhim područjima u kojima žive. Oni (uz neke iznimke) nemaju listova. Domovina kaktusa je Američki kontinent i njegove pustinje i polupustinje na jugoistoku SAD-a, Meksika i Andi. Imaju bodlje da bi po vrućini izgubili manje tekućine i kao obranu od neprijatelja. Čitala sam da je jedna žena svakodnevno tepala svom kaktusu da ga ona čuva i da će imati vode koliko mu treba. Kaktus je odbacio sve bodlje i dalje uspješno napredovao.

Imala sam kaktus kojeg sam dobila od meni jako drage osobe i nakon deset godina pokazao je pupoljak. Pa kako to obično biva morala sam mjesec dana na put. Teškom mukom sam ga ostavila na prozoru i velikim žaljenjem kako neću vidjeti cvijet morala sam otputovati. Po povratku nakon mjesec dana najprije sam otišla vidjeti kaktus. Našla sam ga prevrnutog, pupoljak dugačak oko trideset centimetara zatvoren. Unijela sam ga u kuću i sjala bez riječi. Pa on je čekao da mi pokaže cvijet. Teško je to za vjerovati. Dok sam raspakiravala stvari cvijet se otvorio, nikad prije i nikad poslije nisam imala ljepšu dobrodošlicu u životu. Kad sam se preselila morala sam ga dati i dala sam ga ženi koja voli cviječe a nisam razmišljala da možda baš nije za kaktuse…………….

Imam molbu dragi moji posjetici. Htjela bi pomoći mom dragom prijatelju Svantevidu da pronađe gdije bi mogao kupiti ćaj naziva Opuncije a možete ga vidjeti na adresi http://sklep.mokate.com.pl/popup_image.php?pID=403&osCsid=b193473cccf8feb6b02d10e238a29cb2 . ja ču vam biti zahvalna a njemu će te ispunti tako skromnu želju.

11 rujna 2006

H O Y A CARNOSA




Hoja—voštani cvijet
Bilo je to davno pa ipak neću reći preko sedam gora , bilo je to u Slavoniji .
bila sam u posjeti jednoj familiji na velikom imanju Ulazimo u prostrano predvorje u staklu .Na sredini stari hrastov stol a na njemu raspucana velika tegla sva omotana u žicu da se ne raspadne. Zastala sam pred tom teglom bez riječi ne vjerujući svojim očima gledajući u cvijet koji je virio ispod lišća punog prašine i paučine. Cvijet kao da je načinjen od voska presvučen tankim plišom tako pravilnog oblika lagano roskast sa kapljicom nektara koji miriše tako ugodno. Stajala sam tako opčinjena da nisam ni primijetila da su moji domaćini nastavili put prema blagovaoni. Taj cvijet me pratio sve ove godine. Kad sam doputovala u Zagreb nitko mi nije znao reći gdje da ga nabavim pa sam otišla u botanički vrt i dobila sadnicu. Nije mi uspjela jer je tamo rasla u vlažnoj klimi koju ja nisam mogla imati. Prošle su godine uspjela sam nabaviti drugu koju sam nakon nekoliko godina poklonila svojoj kćerki i tamo je propala. Kupila sam je opet i nakon nekoliko godina otišla na godišnji i kad sam se vratila ostalo je vrlo malo od nje samo toliko da imam pelcer jer je susjeda mislila da voli vodu a ja kao da to neznam. Taj pelcer je izrastao u divnu hoju i morala sam je dati mami sa obećanjem kad dobijem stan da ču je uzeti. Potrajalo je to i mama ju je dala mojoj kćeri i završila je kako je završila. Nabavila sam opet pelcer i on je lijepo rastao, imam i stan ali došao je godišnji i ja je dajem jednoj rođaki na čuvanje koja jako voli cviječe, kod nje uspijeva ne uzimam je natrag kao nabavit ču si ja drugu kad se njoj baš tako sviđa i prolaze godine zove ona mene dođi vidjet kako je ovo divan cvijet, nisam znala da tako nešto postoji. Hoja cvate nakon šest godina a ponekad i više ako se je presadi u veću teglu. Rođaka se baš selila u veći stan i hoja je završila na balkonu sva u cvijetu. Kao za inat zahladilo je i počela je kiša sa vjetrom. Gledam je sva u kapljicama nektara kao da plače a meni se grlo steglo boli me i pokušavam rođaki objasniti kako joj nije dobro na balkonu, ne dolazi to do nje pa naravno ni sama ne zna kuda će sa tim svim stvarima po stanu. Punim kutijama i djecom koja pitaju mama gdje mi je …… Pa to je samo cvijet. Molit ču je pelcer pa makar mi izgleda nije suđena probat ču opet, jer sam izgleda zaljubljena u taj cvijet
.

08 rujna 2006

Kako se zove?????

Ovo je za tebe Cvijetak mali,plavi krumpirič. Možda ga sada prepoznaš i kažeš mi kako se zove. Ako netko drugi možda zna neču se ljutiti dobila sam ga na poklon neki dan i posadila a neznam baš ništa o njemu. Zapravo samo to da je to grm i da se zove krumpirov cvijet a na internetu pod tim nazivom nema ništa drugo do nekih recepta i naravno sve o krumpiru.

06 rujna 2006

O G R O Z D

Kao prvo, zanima me kada ste zadnji puta vidjeli ovu bobičastu voćku ? A da vas pitam kada ste je zadnji puta probali ? Ako se ne varam, mnoge bi zatekla ovim pitanjem. Kao što sam i samu sebe zatekla pitanjem, kada sam ga zadnji puta vidjela u prodaji.? Vjerujte ne sjećam se. Ove sam slike napravila jer mi je bilo lijepo vidjeti kako sunce prodire kroz bobu ogrozda. Pregledavajući arhivu svojih slika dobila sam inspiraciju da vas pitam koja je to voćka i poznavajući sebe da ne bi imala strpljenja čekati odgovore prezentiram je na ovaj način. Bila mi je želja da one koji je znaju ugodno iznenadim a vas upoznam. Ne mogu napisati da je nešto više zdrava od drugog voća. Još samo jedno upozorenje. Bobe ogrozda su zelene boje a kad su zrele oboje se u žuto ili crveno. Ogrozd može biti i osnova umaka, te dobar dodatak plavoj ribi. Nezrele bobe ne smiju se jesti, na što je važno upozoriti djecu, jer su otrovne.

02 rujna 2006

Macroglossum stellatarum je naš "kolibrić"

Možda se neki i sjećaju kad sam predstavila našeg malog „kolibrića“,. Kad sam postavila pitanje. Dali tko poznaje ovo malo slatko stvorenje koje izgleda kao kolibrić? Danas sam saznala čitajući jednu reviju jako škrte podatke. Riječ je zapravo o malenom leptiriću zvanom Macroglossum stellatarum koji u prolječe sa juga Evrope migrira prema sjeveru. Za toplih godina stiže
Čak i do Velike Britanije i južne Skandinavije. Tekom ljeta oblijeće petunije, Lantane, kako se vidi na mojoj slici klinćeke i druge biljke sišući nektar sa svojim dugačkim rilom. Ako želite leptire u svojoj blizini sadite medonosno cviječe