Ksenija

Živim u urbanoj sredini, na sreću ima dosta prirode. Kad sam otišla u mirovinu otkrila sam digitalni fotoaparat i kako je divno da mogu slikati prirodu. Na žalost već sam jedan fotić istrošila i nadam se da ću nekako doči do drugog. Ovaj sam blog otvorila da podijelim slike sa vama i isto tako neka svoja razmišljanja. Ono šta je lijepo meni ne mora biti vama pa možete biti i strogi u kritici. Ovo što sam slikala nije profi a nisam ni ja.

28 prosinca 2006







SNIJEG

Nema ljepše nego kada je na Božić sve pokriveno snijegom. Pa kako ne bi bilo kada su ti sitni kristalići poput cvijeća najrazličitijih oblika. W.A Bentley fotograf koji je tijekom pedeset godina snimao pahulje snijega nije našao dvije identične. Dolazili su mu mnogi umjetnici, draguljari i zlatari po snimke ne znajući od kuda mu toliki motivi. Nadam se da ste imali prilike promatrati zamrznuta stakla na prozoru i diviti se cvjetovima koje nam je ostavila zima. Naišla sam na zanimljivost da u Rusiji na području Sibira znaju padati pahulje snijega veličine tanjura ili šubare. Bilo bi zanimljivo promatrati ljude koji kada pada snijeg nose kišobran kako bi se borili sa takvim pahuljama. Ja osobno ne volim tada imati kišobran ali zato volim gledati u nebo i uživati u igri pahulja. Nadam se da će i ove godine napadati snijeg da uživamo i da usjevi dobiju mekani prekrivač koji itekako koristi kada se dese niske temperature. Želim i ja napraviti još lijepih snimaka.

23 prosinca 2006


O Mudrosti,

što Svevišnjem iz usta vječnih izvireš,

i s kraja jednoga do drugoga

po cijelom svijetu dopireš,

sve snažno, blago radeći:

među nas dođi, uči nas,

da pravi put nam pokažeš !

(O – ANTIFONA, 17. XII.)


SRETAN BOŽIĆ I U BLAGOSLOVU GA DOČEKALI

Frohe Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr

Merry Christmas and a Happy New Year

Feliĉan Kristnaskon kaj Novan Jaron



20 prosinca 2006



Zima u mom rajskom vrtu

Jesen je otišla i odnijela sa sobom dugine boje. Ostale su krošnje ogoljelih grana i nešto lišća koje vjetrom nošeno igra svoje igre. Stojim kraj prozora i promatram kako sve tone u san i čeka bijeli prekrivač. Dali se to meni spava ili zima čini svoje. Let sjenica i njihovo čavrljanje razbija monotoniju jutra a ja gledam i u sjećanje prizivam vrt pun cvijeća. Iz mašte me budi ljuljačka koju treba podmazati. Stigao nam sjeverac sjeo na ljuljačku koja cvili pod njegovom težinom. A mačak koji lovinu je nanjušio bježi bez doručaka. Ostala sam i ja bez mlijeka koje je iskuhalo. Pouka, maštati treba samo u krevetu ili ne maštajte, kada se kuha mlijeko.















Ovu sliku je načinio moj suprug



15 prosinca 2006



Vrijeme je Adventa. Osjeća se napetost pred dolazeći nam Božić. Najviše nas muči komercijalno nam nametnuto darivanje, što je umanjilo iskonske i prave vrijednosti dara. Materijalni darovi su kupovina ljubavi i pažnje, ili iskupljivanje učinjenih grijeha, što to sigurno neće biti ono pravo, bez obzira na veličinu i cijenu. Poklonjena sitnica od srca i s ljubavlju, makar to bio stisak ruke, lijepa riječ, imat će veći učinak.Pravi dar koji smo svi primili, je dar Boga što nam podari Isusa, da živi među nama kao čovjek i da nas pouči vjeri. Očekivat ćemo ga dva puta, prvi puta da bude rođen, čije rođenje veseljem navješćujemo, na što sjećanje uskoro slavimo. Drugi ćemo ga puta čekati da nakon Njegove žrtve za nas, uskrsne i ostane s nama i u nama, vječno hvaljen bude.To je najveći dar kojega moramo svi biti svjesni i kojemu ćemo se svi veseliti. Zato ćemo dijeliti svima svojima i oko sebe, kao što nas je vjera učila, a mi je primili Svetim sakramentom krštenja, mir i ljubav, u ime Oca, Sina i Duha svetoga, kao najljepši dar od srca svoga, sjedinjenog sa svima i sa Bogom Amen.

Citat iz knjige
Ah, te supruge

Sreću čini zdrav mentalni ustroj,
zahvalan duh,čista savjest i srce
ispunjeno ljubavlju.

09 prosinca 2006



BOŽIĆNA ZVIJEZDA

Božičina zvijezda potječe iz Meksika i u tom staništu može narasti kao grm u visinu do pet metara. Prema vjerovanju prastanovnika tog područja tu plamenu boju je dobila kada je asteškoj boginji zbog nesretne ljubavi prepuklo srce i kapi krvi su se raspršile te je iz njih je izrastao ovaj vatreni cvijet. Božičina zvijezda spada u porodicu mlječika. Mlječike čine veliku skupinu biljaka oko tisuću vrsta. Dobile su naziv po tome kada se oštete, iz njih curi latex bijele boje koji je otrovan. Ovo otrovan trebamo uzeti sa rezervom jer od naše blogerice Sandy, mačkica pojede sve listove i dobro se obliže. Cvijet te biljke je sitan žute boje a zapravo taj cvijet čini lijepim, tamnozelena boja u kombinaciji sa crvenim listovima koji se divno slažu uz božičine aranžmane. Imam prijedlog da si kupite male božičine zvijezde i složite ih u krug a u sredinu stavite crvene svijeće i zavežete ih crvenom mašnom ili zelenom. Zelena mora biti u nijansi sa lišćem od božićne zvijezde.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Citat iz knjige

Ah te supruge
Ni jedna žena nije upucala
svog supruga dok je prao suđe

04 prosinca 2006

Badem -bajam











U
židovskim predajama bajam simbolizira novi život i krhkost, a i besmrtnost jer se vjeruje da se iz njegova podnožja može doprijeti do tajanstvenog podzemnog grada Luza boravišta besmrtnosti. U kršćanstvu bajam se zarana javlja kao simbol koji je povezan s začećem pa se prikazuje uz Djevicu Mariju posebice na srednjevjekovnoj ornamentici što je izravna veza s antičkim mitom o Agdistisu. Stablo bajama je u srodstvu sa breskovom, šljivom i marelicom. Ne znam dali ste vi, ali ja sam kao dijete čuvala koštice marelice koje sam kada su se osušile razbijala kamenom i jela. Drvo bajama je brzopleto drvo i čim se ukaže sunce ono pokaže svoje nježne cvjetove a znamo kako je proljeće varljivo i cvijetovi nastradaju. Bajam je drvo koje je najotpornije na sušu , on je deva u biljnom svijetu. Mnogi ga zovu kraljem sušnih područja. Zahvaljujući Korčulaninu Marku polu stigao je iz Kine do našeg područja. Našla sam podatak da je najvjerojatnije njegova postojbina Sirija. Dolaze zimski dani kada sjedimo ispred televizije i imamo želju za grickanjem, grickajte bajame jer su najbogatiji izvor vitamina E.