Malo stablo a ja ga zovem grm i griješim. Porijeklom je iz Male Azije i možemo zahvaliti Rimljanima jer gdje su god dolazili rimski vojnici sadili su mušmulu. Pretpostavljam da su to radili da bi i po zimi imali voćku za jelo. U vrtu je divan ukras kada procvate bijelim cvijetovima a u kasnu jesen njegovi zlaćani plodovi nas upravo mame. To je voće pomalo
zaboravljeno A nekada ga je imala svaka kuća. Kada se pobere sve voće i zaboravimo na berbu onda nam dolazi mušmula. Govorilo se da je najbolja kada je pofuri mraz ili kada joj popada sve lišče. Jede se kada o mekani i mora se paziti da je ne uhvati plijesan. Još nešto pazite koliko je pojedete jer je teško probavljiva i možete dobiti brzo trčanje do nekog mjesta.
Postoji i ukrasna japanska mušmula kojoj plodovi dozrejvaju u rano proljeće i kažu da su osvježavajuće ukusni. Zapravo japanska mušmula je ukrasna nešpola. Ali o tome drugom prilikom
Plod mušmule
3 Comments:
At 19/12/09 11:35 PM, Anonimno said…
оно што сам тражио, хвала
At 21/12/09 1:36 AM, • Branko Begović - Bego • said…
Ljetos sam dobio od jedne kolegice Lidie sa Velog Lošinja sjeme mušmule (nešpola) i to neke valjda ukrasne vrste (?). Sjememi je u tijeku kolovoza niklo 100%.Iako živm na kontinentu (Podravina) mušmulau vinorodnim obroncima Bilogore kod Pitomače (Virovitica) odlično uspijeva i daje mnogo roda. Rijetko naraste veća od 3 m. u visinu i nije ju potrebno orezivati. Važno je da je smještena u koliko-toliko zaštićenom prostoru - što se tiče kontinentalne klime. Odlično uspijeva na crvenom pijesku. U Primorju i Dalmaciji uspijeva izuzetno dobro, no ako se plod barem jednom ne smrzne nije posebno ukusan za jelo.
Pozdrav!
At 14/4/11 2:06 PM, Anonimno said…
Хвала за занимљиве информације
Objavi komentar
<< Home