Ksenija

Živim u urbanoj sredini, na sreću ima dosta prirode. Kad sam otišla u mirovinu otkrila sam digitalni fotoaparat i kako je divno da mogu slikati prirodu. Na žalost već sam jedan fotić istrošila i nadam se da ću nekako doči do drugog. Ovaj sam blog otvorila da podijelim slike sa vama i isto tako neka svoja razmišljanja. Ono šta je lijepo meni ne mora biti vama pa možete biti i strogi u kritici. Ovo što sam slikala nije profi a nisam ni ja.

20 lipnja 2006

R U Ž A II


Kaže legenda da se bijela ruža rodila sa Afroditom i dan danas se takmiče u ljepoti.Nesretni Eros je obojio bijelu ružu sa svojom krvlju, tu se našla Afrodita i u silnoj želji da mu pomogne prolila je mirisnu tekućinu po ruži i tako je ona dobila miris. Ruže se ostavljaju u masnoće te tako pripravljaju mirisne masti još od antičkog doba. U Indiji su ruže vjerojatno destilirali već u 1. vjeku p.n.e. , a u Perziji su od ruža proizvodili ružinu vodu. Za dobijanje 1 kg ružinog ulja potrebno je 3000 do 5000 kg cvjetova (više od milion cvjetova!).

Fred Howard

10 Comments:

  • At 20/6/06 11:39 PM, Anonymous Anonimno said…

    Ruze su moje najdraze cvijece, najvise zbog izgleda i simbolike. Ali ja volim kaktuse! Vi Ksenija ne volite kaktuse? Nikada ih ne slikate, ili ja mozda nisam primjetio. Kaktusi su predivni :)

     
  • At 21/6/06 12:10 AM, Anonymous Anonimno said…

    U ovom setu omiljana mi je ona najzadnja ;) Mi ju doma zovemo "Jovanka"-zašto? Jedna ruža vrlo slična ruža (možda baš ova vrsta?) dobila je ime "Titova ruža".
    Obzirom da mi doma nismo sigurni da je to baš ta-prozvali smo je Jovanka ;)))

     
  • At 21/6/06 8:17 AM, Anonymous Anonimno said…

    ne znam zašto, ali ja volim samo bijele ruže.. ne kažem da su mi ove druge mrske, ali bijele su nešto posebno.. :o**

     
  • At 21/6/06 10:29 AM, Blogger Ksenija said…

    Svantevid istina je da ruža jako slići Maršal tito ruži. kad malo bolje pogledaš ova na mojoj slici ima zaokružene latice, sredina ruže je krača a od Maršalke sredniji pupoljak je duži i latice se otvaraju tako da se slažu u šiljke.Kad sam vidjela maršalku u živo još mi je ostala u sjećanju ona njezina kristalnost i prozračnost sa lagano preljevajučom bojom iz nježno žute u sve tamnije nježno crveno. Samo vi svoju ružu i dalje zovite Jovanka pa ču i ja svoju jer joj neznam ime. Baš si me nasmijao i tako mi je počeo dan. Hvala i pozdrav

     
  • At 21/6/06 10:34 AM, Blogger Ksenija said…

    Extion volim kaktuse i imam divnu priču o ljubavi kaktusa i mene ali nemam sliku i sada nemam kaktuse i nemam ideju gdje da ih slikam pa za sada ništa od priče.Pozdrav i hvala na posjeti.

     
  • At 21/6/06 10:41 AM, Blogger Ksenija said…

    Zagi draga, ti si zbilja posebna. nitko mi nije još rekao da voli bjelu ružu slikat ču je samo za tebe. Sad je upravo izgubila cvat i kad formira pupoljak bit če slika. Tako da znaš da je bijelo cviječe teže slikati. Imam sliku bjelih tulipana i to izgleda kao da su tulipani izrezani sa zelene površine slike. Pozdrav i cmok posebna.

     
  • At 21/6/06 1:05 PM, Anonymous Anonimno said…

    zapravo, sad tek vidim koliko se razlikuje naše Jovanke ;)
    Moju možeš vidjeti ovdje:
    http://flickr.com/photos/svantevid/41959436

     
  • At 22/6/06 11:20 AM, Blogger Ksenija said…

    Svantevid bila sam na adresi kou si mi ostavo, i šta da kažem osim prekrasno.Ne, ne laskam zbilja mi se sviđaju fotografije a šta je najbolje podsjećaju me na moju arhivu.Nemam jedino spomen obilježja hrvatske jer kad sam to sve obilazila imala sam običan fotič pa i nism toliko slikala. Imam Švicu,Austriju NJemaćku i nešto našeg mora. Slike su ti na zanimljivom mjestu vidim da ima i komentara Nism još dovoljno proučila, pošto neznam engleski treba mi više vremena Pozdrav do tipkanja

     
  • At 22/6/06 1:52 PM, Anonymous Anonimno said…

    Moja draga baka ima strasno puno kaktusa, kada budem isao u Ljubljanu slikati cu ih pa staviti na blog :) Obozavam ih, pogotovo onaj dugacki, sjecam se kad sam bio mali pa sam odrezao vrh, a iz njega bi izasla dva nova u nekoliko tjedana, nevjerovatno izdrzljiva biljka, divim se toj upornosti, nitko mu nista ne moze ;)

     
  • At 25/6/06 11:21 AM, Anonymous Anonimno said…

    draag Ksenija, nisam te zaboravila, samo imam daleko vise obveza, a puno manje vremena....znam da ces me razumjeti, hvala ti sto si posjecivala moj blog, nije me bilo jedno vrijeme, no polako, sve dolazi na svoje mjesto.I moj izbor je zuta ruza. Najljepsi cvijet, za mene...I nema veze sa ljubomorom, jednostavno, ta boja ruze me cini sretnom i odusevljava me...Ugodan ti ostatak dana zelim...

     

Objavi komentar

<< Home