Ksenija

Živim u urbanoj sredini, na sreću ima dosta prirode. Kad sam otišla u mirovinu otkrila sam digitalni fotoaparat i kako je divno da mogu slikati prirodu. Na žalost već sam jedan fotić istrošila i nadam se da ću nekako doči do drugog. Ovaj sam blog otvorila da podijelim slike sa vama i isto tako neka svoja razmišljanja. Ono šta je lijepo meni ne mora biti vama pa možete biti i strogi u kritici. Ovo što sam slikala nije profi a nisam ni ja.

04 srpnja 2006


J U K A
Indijanci je zovu drvo života. Zimzelena je biljka koja endemski raste u SAD, Meksiku i na Karipskim otocima Juka spada u porodicu ljiljana a Indijanci je smatraju najljepšom pustinjskom biljkom i već je stoljećima štuju. Zbog njezine velike iscjeliteljske moći nazivaju je drvom života .Ako želite osjetiti miris cvijeta koji je oblikovan kao piramida od prekrasnih zvončića, morate to učiniti noću jer ona mami svojom ljepotom i mirisom u toploj ljetnoj noći. Njoj se ne morate pokloniti da bi je pomirisali bit će u visini vašeg nosa. Juka je itekako zaslužila dubok poklon radi svoje ljekovitosti a to smo naučili od indijanaca. Indijanci su juku mljeli u brašno i pekli kolače. Iz korijena su cijedili sok, pripravljali sapun za pranje tijela. Rabili su ju za poboljšanje zgrušavanja krvi pri ranjavanju. Ljećili su reumatske i kožne bolesti, izlječenje čireva, bubuljica, upale i kao sredstvo za jačanje . Tajna je vjerojatno u tome što ta biljka opstaje i u izuzetno nepovoljnim klimatskim uvjetima noću podnosi, hladnoću i mraz, sredinom dana nemilosrdne vrućine. Otporna je i na jake orkanske oluje i potpunu sušu koja može potrajati mjesecima. Ekstrakt juke sadrži brojne enzime, saponin, klorofil, antioksidanse i neke druge tvari.

Izaći ču noćas u šetnju do juke, pomirisati njene zvončiće i možda mi pomogne da prebolim ovu grdu virozu.


6 Comments:

  • At 5/7/06 6:54 AM, Anonymous Anonimno said…

    Juka je doista prekrasna s niskom lijepih mirišljavih cvjetova na čvrstoj stabljici.
    Nadam se da ste pobijedili virozu. Šaljem buketić sunčanih zraka neka vam uljepša dan...

     
  • At 5/7/06 8:14 AM, Anonymous Anonimno said…

    jutro! ti sigurno znaš koje je ono cvijeće koje sam uslikala.. pomozi! :o) pusa!!

     
  • At 5/7/06 8:32 PM, Blogger Ksenija said…

    Zagice draga ja mislim da ti znaš da je to anturijum. Ma koje iznenađenje, ma nemogu vjerovati da si i ti tamo na Flikiru sa svojum slikama. Slike su ti super i od kad si tamo, bože kako sam nestrpljiva da sve saznam. da i ja sam tamo.

     
  • At 6/7/06 8:22 AM, Anonymous Anonimno said…

    Ja sam pomalo "ljut" na juku koju imam. Cvjetala mi je prije u normalno vrijeme no zadnjih godina kao da želi postići nemoguće! Potjera cvatnu granu u 10-11 mjesecu!!! Naravno to je suludo čak i za ovu superizdržljivicu. Da nemam fotografiju za dokaz ispalo bi da lažem!

     
  • At 6/7/06 12:10 PM, Blogger Ksenija said…

    Svant, ovo malo vremena što te poznajem i po prilici tvoj vrt to nije ništa čudno. Čitala sam da je jedna žena uzgojila kaktus bez bodlja jer ga je uvjerila da če ga ona štititi. Ti hodaš po vrtu sa takvom vibrom da ti juka želi pokloniti čudo. Zapravo ne znam šta se dešava to je van moje domene, možda da pitaš botaničara.
    Pozdravček, dođi ti opet meni.

     
  • At 8/6/09 9:23 PM, Blogger Unknown said…

    hvala ti na lijepom opisu ove predivne biljke, moja upravo cvate i prekrasna je tvoj prikaz mi je puno pomogao da je bolje upoznam jer prvi put cvate nakon 10 godina hvala sve najbolje Branka

     

Objavi komentar

<< Home