S LJ E Z
E, to je već nešto drugo. Potpuna suprotnost od crnog sljeza. On je visok prekrasno građen.U svakom vrtu ističe svoju eleganciju. Ima velike cvjetove koji cvatu od dole prema gore. Isto je ljekovit pogotovo njegov korijen.
U narodu ga zovu: ajbiš, veliki sljez, bili sliz, dobri slez, šljez, šljezovina, pitomi sljez, trandovilje, trandofil. On je gospodin prema crnom sljezu. Da sjetila sam se da sam gledala kako u nekim filmovima na šibe natiču sljezove kolačiće i peku nad vatrom. Znam da je sljez bezukusan i jako slinav pa bi ja ipak na šibi imala kobasicu.
S LJ E Z crni
Narodni naziv: guščje cvijeće, divlji papel, divlji slezenovac, divlji šljez, planinski sliz, slizovača, ćureća trava. Još jedna biljka koja je ljekovita. Vozila sam se danas malo vam grada, procvao je crni sljez. Ima ga uz cestu po jarcima, nekako mi djeluje kao da je izopćen iz društva cvijeća. Ima tako lijepe plave oči koje vas gledaju sa prašnog puta. Skitnica uz putove i autoceste vjerojatno voli prolazno društvo.
E, to je već nešto drugo. Potpuna suprotnost od crnog sljeza. On je visok prekrasno građen.U svakom vrtu ističe svoju eleganciju. Ima velike cvjetove koji cvatu od dole prema gore. Isto je ljekovit pogotovo njegov korijen.
U narodu ga zovu: ajbiš, veliki sljez, bili sliz, dobri slez, šljez, šljezovina, pitomi sljez, trandovilje, trandofil. On je gospodin prema crnom sljezu. Da sjetila sam se da sam gledala kako u nekim filmovima na šibe natiču sljezove kolačiće i peku nad vatrom. Znam da je sljez bezukusan i jako slinav pa bi ja ipak na šibi imala kobasicu.
S LJ E Z crni
Narodni naziv: guščje cvijeće, divlji papel, divlji slezenovac, divlji šljez, planinski sliz, slizovača, ćureća trava. Još jedna biljka koja je ljekovita. Vozila sam se danas malo vam grada, procvao je crni sljez. Ima ga uz cestu po jarcima, nekako mi djeluje kao da je izopćen iz društva cvijeća. Ima tako lijepe plave oči koje vas gledaju sa prašnog puta. Skitnica uz putove i autoceste vjerojatno voli prolazno društvo.
2 Comments:
At 8/7/06 5:14 PM, Anonimno said…
Lijep ti i ugodan dan i vikend zelim...Sljez berem i susim i uvijek imam zimi za caj, jer mi je sin sklon bronhitisu....Uglavnom, najvise koristim "korijen" bijelog sljeza...
At 8/7/06 10:50 PM, Anonimno said…
Meni kad sam prehlađene jako pomogne sljezov čaj s medom od kadulje. Nisam probala sljezove kolačiće, a zanima me kako to uopće izgleda i kakvog su ukusa.
A ovaj ukrasni slijez je doista gospodin.
Objavi komentar
<< Home